středa 13. listopadu 2019

PATNÁCT PRAKTICKÝCH TIPŮ JAK UŠETŘIT A ZÁROVEŇ VYUŽÍT VĚCI, KTERÉ BY SE JINAK VYHODILY

1. Krabice od mléka, džusů či bot a jiné další krabičky se dají jednoduše oříznout dle potřeby a oblepit hezkým balícím papírem či tapetou (nebo je můžete nabarvit) a můžete je dál používat a využít je i třeba jako pořadače do šuplíku, skříní či jako dekoraci.

2. Větší plastové nádoby (a třeba i ty menší), ve kterých se prodává zelenina, si můžete uschovat do šuplíků a používat je jako skvělé pořadače třeba na kosmetiku či kancelářské potřeby. Uchovají v šuplících pořádek a řád a hlavně - jsou zadarmo! Jelikož jsou většinou průhledné - nebudou nijak kazit estetický dojem v šuplíku.

3. Plechovky se dají opět oblepit samolepící tapetou, nabarvit či polepit balícím papírem a můžete je využít jako stojánek na tužky, květináč, stojan na štětce či na kuchyňské potřeby jako jsou třeba vařečky. Já mám jednu střední plechovku i v poličce v koupelně, kam hážu použité tamponky na odlíčení a jednou za týden plechovku vyklepu do velkého koše. Nemusím s každým tamponkem utíkat přes celý byt do koše.

4. Skleněné nádoby od vypálených svíček můžete opět dál využít. Některé dokonce i jako malé skleničky. Jiné jako svícny či stojany na tužky a štětce. Další sklenice třeba od Yankee Candle s víkem se dají použít na uskladnění čehokoliv, co budete chtít. A opět máte krásnou ozdobnou sklenici s víkem a zadarmo! Mnohdy mají tyto sklenice silné sklo, takže se jen tak nerozbijí, což je skvělé! Do opravdu zachovalých a pěkných sklenic můžete dokonce i něco nasypat a dát to dál jako DIY dárek. Například sklenice plná bonbonů či čokoládových pralinek určitě potěší spoustu známých.

5. Obaly od pracích gelů či kapslí taky nemusíte vyhazovat. Opět se dají zastřihnout podle potřeby a vytvoří organizér/pořadač zadarmo! A nebo si do obalu od pracího gelu či aviváže můžete vyrobit svůj vlastní prací gel či aviváž. 

6. A jak využít skleněnou láhev třeba od Frisca či vína? Jednoduše ji ponoříte do teplé vody s jarem a sundejte nálepky. No a využít jí následně můžete jako vázu. Pokud se vám nelíbí, že je průhledná, můžete ji potřít lepidlem a oblepit například nějakým barevným provázkem. Bude to vypadat moc hezky, i já sama jsem to zkoušela.

7. Pokud spotřebujete produkt v balení se střičkou, nevyhazujte obal. Může se vám hodit. Já si do těchto vymytých obalů dávám například čistící prostředky, abych nemusela chodit pořád přes celý byt. V každé místnosti pak můžete mít třeba připravený přípravek na prach či desinfekci ve spreji a místo v případě potřeby jednoduše nastříkat a otřít. Třeba když sedím u televize a něco se rozlije nebo vysype, nemusím vstávat. Sáhnu do stolu, vyndám střičku, nastříkám, utřu a je to! Obal můžete využít taky třeba na pleťovou vodu, kterou si můžete dát do spreje následně ji můžete aplikovat přímo rozprašovačem na pleť. A nebo jednoduše v létě - naplníte vodou a můžete se směle osvěžovat klidně celý den. 

8. Do vymytých nádob od tekutého mýdla si můžete nalít jiné další produkty. Já třeba v kuchyni používám takové mačkací nádoby na jar. Nemusím pořád brát do ruky láhev s jarem a nalévat na houbičku. Jednoduše pumpnu na houbičku a myju. Do nádob si můžete dát třeba i nějaký krém na ruce a nebo tělové mléko, aby se vám lépe aplikovalo. Krém na ruce je super do takové nádoby třeba na noční stolek. Než jdete spát jen pumpnete a rozetřete :)

9. Nevyužité dárkové tašky, ve kterých už z nějakého důvodu nemůžete dát nikomu dárek dál, jelikož jsou třeba trochu roztrhnuté či popsané jménem, můžete použít do šatní skříně třeba na skladování silonek, plavek či šátků.

10. Deky, které už nevypadají moc reprezentativně, můžete nastříhat a použít jako výplň do polštářů a můžete si tak vytvořit výplň na nějaký nový polštář :)

11. Pokud máte nějaké ručníky, které už se vám nelíbí a chcete nové a pěkné, nevyhazujte je. Jednoduše je nastříhejte a používejte jako hadříky na úklid či do kuchyně. Skvěle sají a jsou super pomocníkem. Následně je můžete prát a používat znovu a opakovaně jak dlouho budete chtít. Stejně tak to jde i s utěrkami, například s těmi propálenými :)))

12. Věděli jste, že obaly od cornflakes a cereálií se dají zastřihnout, oblepit a používat jako pořadače na dokumenty? Nemusíte vyhodit za takový pořadač ani korunu navíc. A můžete si jich udělat spoustu. 

13. Žiletkou, kterou byste jinak vyhodili, můžete jednoduše odstranit žmolky z oblečení. Stačí místo párkrát opatrně přejet žiletkou. A žmolky jsou fuč!

14. Pokud kupujete vlhčené ubrousky a to například Pampers a nebo jiné, které mají plastový uzávěr chránící ubrousky proti vyschnutí - uzávěr nevyhazujte. Dá se jednoduše odlepit z vypotřebovaného balení vlhčených ubrousků a nalepit na nové balení, které tento uzávěr nemá. Třeba na vlhčený toaleťák je to super věc! Ubrousky nevyschnou a nemusíte kupovat samostatně tyto drahé uzávěry či plastové nádoby na ubrousky. Víčko se dá sundat a nandat opravdu hodněkrát.

15. I pokud používáte například látkové či jiné znovu použitelné tašky, občas se vám stane, že dostanete do rukou igelitku. Můžete ji vyhodit ihned do plastu - ale také nemusíte. Můžete je použít na to, abyste do nich plastové obaly nasbírali a následně v nich odnesli plastové obaly do tříděného odpadu. Já vím, je to taková blbost, ale nevěřili byste, kolik peněz tak někdy ušetříte za pytle do koše. A pokud chcete opravdu hodně ušetřit za pytle do koše, stačí tašku vždy jednoduše vyklepat do plastu a odnést si ji na další sbírání plastů zpět domů :) Já používám například i sáčky, které mám z obchodu. Nevyhazuju je. Dávám do nich následně věci, které by mi mohli v kabelce vytéct či je znovu použiju na cokoliv jiného.


LÍBÍ SE VÁM TAKOVÉ TIPY NA TO, JAK VYUŽÍT VĚCI, KTERÉ BYSTE JINAK VYHODILI? MÁTE RÁDI NĚCO TVOŘIT A NEBO JSTE NA TO MOC LÍNÍ A NEBAVÍ VÁS TO? :)




14 komentářů:

  1. Taky některé věci taky "recykluji" - třeba zrovna ty staré ručníky a utěrky nebo igelitky na plast.
    Do obalu od tekutého mýdla kupuji náhradní náplně a používám do té doby, dokud vypadá jakžtakž slušně a funguje pumpička.
    Co mne neba je oblepování a jiné úpravy krabiček. Pokud něco takového používám, tak tam kde to není vidět a nevadí, že to má původní dekor (nebo spíš nedekor ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy, článek nasdílím dál a mám radost, že je nás víc, co takhle ekologicky myslíme :) Plastové obaly (od jogurtu po Jar) používám jako květináče, nakupuju ekodrogerii v bezobalových prodejnách, staré oblečení dávám dál - do charitativní obchodů, slečně, co z nich vyrábí hračky pro pejsky v útulku (Jasoka hračky), nebo se z nich letos chystám vyrobit obaly na dárky k Vánocům. Je toho spousta, co se dá dělat, tak děkuju za tipy, ráda se inspiruji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano. Děkuji :) Zas nejsem nějaký výhradně "eko" člověk, ale snažím se taky dělat spoustu věcí. Zrovna včera jsem si myla velký obal od Hollandia jogurtu jako květináč na bylinky :D ... jak si zmínila ty obaly od jogurtu hned mě to napadlo

      Vymazat
  3. Tohle je skvělý článek. Taky mám doma pár věcí takto vyrobených. Je to super a hlavně zadarmo.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  4. Já nejsem moc kreativní člověk, takže by mě spousta těch věcí ani nenapadla. Ale některé se mi fakt líbí! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Do obalů od svíček se dají vyrobit nové svíčky, kdo je šikovný jistě si poradí, můj děda to tak dělá. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  6. ahoj.Se zájmem jsem si přečetla tento příspěvek.Já taky šetřím-než některou věc vyhodím,držím ji v ruce a přemýšlím,na co by se mohla ještě hodit...A vzniknou třeba krásné dózy na cokoliv,svícínky na svíčky,zásobníky na tužky...Stačí jen trochu času,nápad a nějaký ten materiál.Třeba plechovky nebo sklenice od inst.kávy.Teď momentálně šiju srdíčka z látek,co byly na vyhození.Dostala jsem jich plnou tašku.Naplním dutým vláknem/z polštářku ze sekáče za 10,-kč/.dám mašličku a mám minidárek...Přeju krásný den!Zdena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, já mám taková srdíčka moc ráda. Líbí se mi třeba zavěšená na komodě na nějaké úchytce, vypadá to skvěle. :)

      Vymazat
  7. Tak některé tipy by mě ani nenapadly, ale jsou super! Skvělý článek, díky za něj :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velkou radost. Ale prosím NEVKLÁDEJTE mi sem odkazy apod. Děkuji! :)