sobota 30. dubna 2022

RECEPT: Rychlý nadýchaný mazanec


Krásnou slunečnou sobotu vám všem! Dnes máme pálení čarodějnic. Chystáte se někam? My s přítelem ne, protože v pátek přišel domů a byl nějaký nastydlý. Chtěli jsme si na zahradě ugrilovat klobásky a zapálit si v ohni doma vyrobenou čarodějnici. Ale nevadí, určitě to zvládneme příští rok :D. Ono to zase uteče jako voda. Takže jsem příteli uvařila česnečku, nadopovala ho vitamíny a čaji a věřím, že bude v pondělí fit. Ale zpět k poině dnešního článku. Nestihla jsem vám sem dát na Velikonoce recept na skvělý mazanec, který jsem pekla. Řekla jsem si, že vám ho sem dám teď. Nemusíte ho dělat jen na Velikonoce. Klidně si ho můžete upéct ke snídani nebo nějaké odpolední kávě. Je jednoduchý, rychlý a moc dobrý!

Na mazanec je potřeba:
  • 230 g hladké mouky
  • 130 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 115 ml mléka
  • 70 g cukru moučka
  • 70 g másla
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 1 celé vejce
  • trocha rumu (případně rozinky namočené v rumu, ale ty já nedávám, nechutnají mi tam)
  • plátky mandlí na posypání + rozšlehané vejce na potření

A postup je velmi jednoduchý. Nejprve si z vlažného mléka, lžíce cukru krystal a droždí nechám vzejít kvásek. V míse si mezitím smíchám sypké suroviny a pak přidám vše ostatní. Po tom, co mi kvásek vzejde, přidám ho do mísy také a důkladně vše promíchám. Z těsta udělám bochánek, který trochu popráším hladkou moukou a dám do mísy pod utěrku. Nechám kynout na teplém místě cca hodinu až hodinu a půl.

Po vykynutí přendám bochánek na plech a nechám ho zde ještě chvíli kynout. Potřu vajíčkem, posypu mandlemi a peču do zhnědnutí cca 35 až 40 minut na 170 až 180 stupňů. Ihned po vytažení pocukruju moučkovým cukrem a nechám vychladnout. 




A to je vše! Tenhle mazanec je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu (když nepočítám nutnost kynutí). Je výborný jak na Velikonoce, tak i na nějakou sladkou snídani či na odpolední zobání ke kávě či pro návštěvu. Nejraději ho mám natřený klasickým poctivým máslem v kostce a trochou marmelády. Z marmelád mám nejraději tu od Relaxu s meruňkami. Ale nepohrdnu ani samotným mazancem bez natření. Mimochodem tu mísu, kterou vidíte na fotkách, tu uplně miluju. Je to ultra stará a velmi těžká mísa, kterou jsem jednou našla. Je to parádní retro kousek, který úplně zbožňuju. Je sice svou váhou nepraktická, ale když já jí tak miluju. A užívám si s ní každé pečení :)

Máte rádi mazanec a vyzkoušíte můj recept?


6 komentářů:

  1. Mazanec mám ráda, ten tvůj vypadá dobře, ale ráda bych ubrala před létem nějaké kilo, tak asi péct nebudu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mazanec jsme letos také pekli a jen se po něm zaprášilo. Ten tvůj vypadá krásně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já pekla zdravější verzi, kterou jsem vloni našla na FB fit recepty, bohužel mi nikdy tak pěkně nenaběhne.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velkou radost. Ale prosím NEVKLÁDEJTE mi sem odkazy apod. Děkuji! :)