čtvrtek 20. června 2019

VELKÁ ČISTKA A ÚKLID MÝCH VĚCÍ

V dnešním článku pro vás mám takovou svoji úvahu a zároveň náplň mých několika posledních měsíců. Před rokem, nebo rokem a půl jsem začala opravdu hodně třídit všechny věci v domácnosti. Začala jsem vyhazovat blbosti, jako jsou nějaké reklamní papírky, zastrkané v šanonech či staré testy ze školních lavic nebo potvrzení z úřadů, která již nikdy nebudu na nic potřebovat. Zbytečné krabice od elektroniky, zbytečné návody, do kterých se nikdo nikdy nepodíval a nepodívá. Nefunkční elektroniku, nefunkční a vybité baterie, staré kabely, které k ničemu nejsou, ale pořád je člověk syslí a schovává. Knihy, které mě nezaujaly a nebudu je znovu nikdy číst. Oblečení, ve kterém se necítím dobře. Oblečení, které je staré a poškozené, ale člověk ho stejně z nějakého důvodu odkládá. Vyschlé tužky, fixy a nebo staré popsané bloky. Dokonce jsem se konečně dostala i ke třídění vánočních dekorací a ozdob, které už X let nevystavuji a nechci je.  Jen se na ně práší. Vytřídila jsem všechny blbosti, jako jsou gumičky do vlasů nebo bižuterie. Velkou čistkou prošla i kosmetika. Nejen dekorativka, ale i pečující kosmetika. Stejně tak ručníky, utěrky, deky, povlečení či hadry. Kuchyňské náčiní a dekorace do bytu. Povlaky na polštáře, věci na manikůru, laky na nehty, bločky, nálepky, svíčky, fotky, vzpomínkové předměty, čistící prostředky, věci na pečení, kabelky, všemožné kapsičky a tašky, nářadí, zrezlé šrouby a hřebíky, časopisy, filmy na dvd, ponožky, spodní prádlo či věci v botníku... Zkrátka, ve všem, co si umíte (a možná ani neumíte) představit, jsem udělala jednu velkou ČISTKU.



Výsledkem této čistky pro mě bylo několik velkých uvědomění. 

Tím jedním z největších byl fakt, že jsem skladovala hromadu blbostí, které jen několik let zabíraly místo. Když jsem si uvědomila, kolik desítek pytlů věcí jsem vyřadila a že jich bylo opravdu hodně, docela jsem se zděsila. Uvědomila jsem si, kolik zbytečností jsem při stěhování tahala sem a tam a nadřela se s tím, i když jsem vlastně vůbec nemusela. 

Druhým velkým překvapením a uvědoměním pro mě byl fakt, že jsem za celý ten čas, ani jednou jedinkrát nepostrádala žádnou věc z těch, co jsem vytřídila a dala pryč. Což je velmi zajímavý fakt a jen mě utvrdil v tom, že jsem vytřídila správné a opravdu pro mě nepotřebné věci.

A třetím uvědoměním, které mi ale přišlo na mysl až o dost později v plné síle je to, kolik peněz jsem utratila za nesmysly při impulzivních nákupech. Což hodně vidím například u kosmetiky. Miluju kosmetiku a miluju nakupování nové kosmetiky. V posledním půl roce jsem však vyházela vše, co mi nevyhovovalo nebo jsem si koupila ve slavném výprodeji za pár korun, protože jsem to prostě "musela" mít a nakonec to bylo k ničemu. A až na té kosmetice a jejím třídění jsem si pořádně uvědomila to, kolik mě to celé stálo. Ale o tom až někdy příště. Pokud budete chtít.

Vůbec nevím, jestli vás budou články tohoto typu bavit. O třídění věcí a jejich uspořádání bych dokázala psát hodiny. I o tom, co s těmi všemi vytříděnými věcmi udělat. Budu proto moc ráda, když mi dáte vědět, zda by vás tohle téma bavilo. A v případě že ano, určitě o něm budu psát i dál.

ZAJÍMAJÍ VÁS TAKOVÉ ČLÁNKY A CHCETE DALŠÍ? DEJTE MI VĚDĚT, ZDA TAKY DĚLÁTE OBROVSKÉ ČISTKY VĚCÍ NEBO JESTLI JE VÁM TO JEDNO A KAŠLETE NA TO? :)


10 komentářů:

  1. Taky mám všeho strašně moc a ve všem strašný chaos a přiznávám i to, že impulsivně a bez rozmyslu utrácím. Budu se stěhovat, tak si slibuji, že to bude možnost si své věci protřidit a zorganizovat, určitě bych byla ráda za další články:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D děkuji za komentář, určitě si věci protřiď je to super pocit :)

      Vymazat
  2. určite by som prijala také články, ja sa tiež snažím raz za čas vytriediť veci vo všetkych poličkách, aj v pc aj kozmetike, ale niektoré veci sú proste až moc "citovky" :D

    OdpovědětVymazat
  3. Ve mně bojují dvě osoby - jedna nechce skladovat blbosti a druhá nerada vyhazuje věci, co by ještě mohly někomu posloužit (i když já osobně je nepotřebuju). Snažím se ty věci nějak distribuovat dál (charitativní kontejner,nabízení ve spec. skupinách na FB nebo jiných diskusních forech) - jenže to zas žere čas...
    Ale uvědomila jsem si právě něco podobného, tak se snažím.... A články na tato témata by mne určitě zajímaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za reakci :) To chápu, taky ráda posílám věci dál někomu, komu poslouží, když mě neslouží

      Vymazat
  4. Já jsem na začátku svaťáku vytřídila asi milion věcí ze střední. Na jednu stranu jsem si ty staré sešity a papíry schovávala, co kdyby, navíc určitě bych na to jednou ráda vzpomínala... na druhou stranu, na připomínku stačí dva tři sešity, ne plné dva šuplíky pod postelí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě, já sešit nemám ani jeden, nějak je k životu nepotřebuju :))

      Vymazat
  5. Určitě piš dál :) mě tyhle čistky hrozně baví a jedna taková velká mě čeká někdy před Vánoci

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velkou radost. Ale prosím NEVKLÁDEJTE mi sem odkazy apod. Děkuji! :)