čtvrtek 4. února 2021

RYCHLÉ SUŠENKY Z OŘECHOVÉHO MÁSLA

Krásný čtvrtek vám všem! 

To se tak jednou stalo, že si mamka koupila arašídové máslo z Lidlu a myslela si, že to bude něco podobného jako nugeta. Zkrátka sladké, dobré a tekuté. A ono to nebylo vůbec sladké a bylo to naopak tuhé :D Takže mi mamka arašídové máslo donesla s tím, ať ho sníme my doma, protože ví, že si takové věci kupuju a chutnají mi. A jí teda vůbec nechutnalo. Já sama si arašídové máslo z Lidlu kupuju a mám ho ráda. Naučil mě na něj bývalý přítel, který měl tato másla moc rád. 

No ale zrovna to bylo takové období, že jsem dlouho neměla na žádné takové máslo chuť. A na lednici se mi hromadily sklenice s různými otevřenými marmeládami a různým ořechovým máslem. Tak jsem si řekla, že to takhle dál nejde a musím ty otevřené věci nějak spotřebovat. Nesnáším vyhazování jídla a představa, že by se to mělo zkazit a já to musela vyhodit, to nepřicházelo v úvahu. Takže jsem přemýšlela, co s tím. A napadlo mě, když nemám chuť to sníst v této podobě, tak s tím prostě něco upeču. Navíc nevím jak to máte vy, ale já když spotřebuju nějaké zbytky - ať už z lednice nebo ze spíže - mám z toho vážně velkou radost a dobrý pocit! :)


Rozhodla jsem se upéct sušenky. Našla jsem si na internetu recept a trochu ho poupravila. Na sušenky jsem tedy používala arašídové máslo z Lidlu a potom zbyteček lískooříškového másla z DM drogerie.

  • 1 hrnek arašídového másla (+ v mém případě zbyteček lískooříškového)
  • 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 50 g másla
  • sladidlo nebo cukr (můžete přidat klasický cukr, med, tekuté sladidlo či jiné sladidlo dle chuti)
  • 1 celé vejce
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
V misce jsem promíchala špaldovou mouku s kypřícím práškem, sladidlem a špetkou soli. V druhé misce jsem si v mikrovlnce trochu ohřála arašídové máslo a máslo z lískových ořechů. Přidala jsem klasické máslo a vše promíchala. Když byla směs vychladlá, přidala jsem do ní jedno vejce a promíchala. Postupně jsem přimíchávala sypkou směs ke směsi z másla. 

Vzniklo "tužší", ale stále dobře tvarovatelné těsto. Vytvořila jsem si kuličky a ty pak rozplácla a dala na pečící papír. Pekla jsem v předehřáté troubě na 170-180 stupňů a to cca 10-12 minut. Dejte pozor - sušenky jsou po upečení stále takové hodně měkké. Je potřeba je sundat opatrně. Ale postupně začnou mírně tvrdnout. Nebudou uplně tvrdé, ale stále takové dobře vláčné. A to i druhý či třetí den. Navíc jsou sušenky velmi syté a jsou skvělé jako svačina. Já si je dávala jako odpolední svačinku. Úplně mi stačily dvě sušenky a pokud jsem měla chuť, dala jsem si k tomu ještě banán a super svačina je na světě :)



MÁTE RÁDI OŘECHOVÁ MÁSLA?


54 komentářů:

  1. Mňam, ja orechové maslá milujem, a aj tieto sušienky by mi určite chutili! Aj mám celkom veľa arašidového masla, ktoré by som už chcela spotrebovať, takže si recept uložím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja moc orechové maslo nemusím, ale popravde som skúšala iba arašidové a viem, že na trhu je ich xy s rôznymi príchuťami. Ale tieto vyzerajú skvelo a tá posledná fotka s mačičkou je krásna ♥
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  3. Ňom ňom! Tento recept je jednoduchý, to se mi líbí! A já zrovna nějaký recept na zdravější sušenky hledala, super :-)

    https://pridesoul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, miluji arašídové máslo kvůli jeho krémové chuti.
    Díky za recept.
    Zdravím mě v Indonésii.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásna mačička! :) Tieto sušienky musím vyskúšať :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadají úžasně, budu muset vyzkoušet recept! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Ty vypadají super :) Až nebudu vědět, co s ořechovým máslem, tak ho vyzkouším :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Už dlouho přemýšlím, že nějaké sušenky nebo tyčinky udělám. Tak díky za recept. Vrhnu se na tvoje sušenky. Vypadají skvěle.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  9. Moje oblíbené je arašídové máslo s hořkou čokoládou z Mixitu - jen tak na lžičku mlsání nebo na banán. Z normálního arašídového másla jsem pekla banánový chlebíček a ten byl taky dobrý. Možná tam ještě z té doby zbytek arašídového másla mám a mohla bych zkusit tvůj recept...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud zkusíš, tak hodně štěstí, snad se povedou :)

      Vymazat
  10. To je krásná čičinka😍. Jinak já našla nedávno máslo v Albertu, za 70 kč a má v sobě jen arašídy, to jsem docela koukala :). Je to taková normální piksla, bohužel ne velká jako tahle z Lidlu :D. Jinak sušenky jsem z toho takhle nikdy nedělala, ale nevim, jestli bych psychicky zvládla vydlabat tolik obsahu jen na ty sušenky. Jsem hrozně šetřivá :DD. Ale věřím, že jsou mega mega dobrý!

    MAYBELLINE LIFTER GLOSS 💄 RECENZE 🌟 | KOSMETIKA| Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čičinka děkuje :)
      Já to máslo potřebovala nějak spotřebovat, protože jsem na něj neměla chuť, tak mi to nevadilo :)

      Vymazat
  11. Ahoj Moni,
    já ořechové máslo nerada, takže toto by mě úplně neokouzlilo. Na druhou stranu stejně jako ty nesnáším vyhazování jídla a vždy se snažím zbytky nějak upotřebit. Dneska člověk najde na internetu i spoustu receptů a inspirace, tak to není tak těžké. Jídlo by se prostě vyhazovat nemělo. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, mám stejný názor :) Tak třeba se ti trefím do vkusu příště :)

      Vymazat
  12. Takéto sušienky ja možem. Ale čo sa týka tých arašidových masil, tak tým som na chut neprišla. Ale verim, že v sušienkach to može posobit uplne inak.

    OdpovědětVymazat
  13. Super recept, s přítelem milujeme recepty s peanut butter, takže toto bych mu mohla v týdnu udělat jako překvapení než přijede z práce domů!Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jéé, ta čičinka je zlatá :) Je to super recept! Brácha rád zkouší péct, já sice taky, ale on je lepší :D Nedávno udělal cookies, dal tam poloviční dávku cukru, ale stejně byly hrozně sladké.. jinak mám moc ráda cheesecake :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Mňam, taky mám ráda, ale chutná mi jen od někoho :D

      Vymazat
  15. Mňam, mňam. To není dobré, mi takhle dělat chutě na večer. :D :D

    OdpovědětVymazat
  16. awesome article guys :)
    please follow my blog

    OdpovědětVymazat
  17. Mňam tak to musím zkusit! Vypadají skvěle:)

    OdpovědětVymazat
  18. Very delicious ;) Beautiful cat :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ořechová másla jsem ještě v životě nezkoušela. :D Ale ty sušenky vypadají moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  20. Jednou kdysi jsem vyzkoušela burákové máslo, ale absolutně mě nezaujalo... Sušenky ovšem to je jiná :-)

    OdpovědětVymazat
  21. to zní skvěle! a fotka s kočkou je krásná O:-)

    OdpovědětVymazat
  22. Receptů na sušenky není nikdy dost :) takže děkuji za inspiraci

    OdpovědětVymazat
  23. Tak ty vypadají naprosto dokonale Moni! :) Já ořechová másla miluju, mnohem více než oříšky. Ale přiznám se, že to arašídové mi moc nejede. Nejradši mám kešu :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  24. Miluji ořechové másla, ale dávám si pozor kolik ho sním, je hodně tučné a pak s takovým avokádem, nebo něčím méně zdravým mám tuků až nad hlavu :D Jinak super recept, mám ráda sladké s másly.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  25. Aký veľký je ten hrnček???
    Vyzerajú výborne, niekedy vyskúšam :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velkou radost. Ale prosím NEVKLÁDEJTE mi sem odkazy apod. Děkuji! :)