Přeju vám krásný den! Jak se všichni máte? Věřím, že se máte co nejlépe a že si užíváte krásného slunečného počasí. Já jsem ráda, že nejsou v těchto několika posledních dnech extrémní vedra, ale i tak je krásně a slunečno :) Hned mám lepší náladu. Já si tento týden užívám svou týdenní dovolenou. Opět tedy nikam nejedu, protože ne vždy vše vyjde tak, jak si člověk naplánuje, ale to je hold život. Když mám čas a volno, užívám si lenošení, dospávám deficit ze stěhování a taky vám mám čas nafotit nějaké věci do článků, jako třeba dnešní recept na sushi. Ten jsem chtěla přidat už dlouho. Vím, že máte foto recepty rádi a tak jsem se k tomu konečně dostala.
Dnes ráno jsem si nechávala zapojit internet a taky jsem vyrazila do města, protože jsem si šla dokoupit nějaké drobnosti do bytu, jako jsou háčky, váleček na chlupy, nějakou umělou květinku a tak dále. Šla jsem si taky do DMka vyvolat fotky, které si chci zarámovat, takže jsem alespoň využila dopoledne, když už jsem musela brzy vstát, kvůli zapojení internetu. A protože jsem nevěděla absolutně co udělat k obědu, nakonec jsem si v Tescu vzala uzeného lososa a okurku a rozhodla jsem se, že si udělám sushi, protože ostatní věci na něj doma mám a zrovna vám i nafotím tento foto recept. Tak se pojďte podívat, jak si můžete jednoduše a rychle připravit sushi doma.
Základní surovinou je samozřejmě sushi rýže. Já kupuju ráda klidně tuto obyčejnou, kterou mají v polských obchodech. Tuším, že velmi podobnou nebo možná i tu samou můžete zakoupit v asijském týdnu v Lidlu. Ale jistá si teď nejsem. Někdy koupím i dražší sushi rýži, ale popravdě, žádný extra rozdíl v tom neshledávám. Rýži je potřeba nejprve pořádně propláchnout vodou a to několikrát. Než je voda čirá. Potom ji připravuju v korejském rýžovaru, který jsem dostala jako dárek a na vaření rýže je to vážně jednička. Dávám rýži v poměru 1 hrnek rýže na 2 hrnky vody. Můžete ji uvařit samozřejmě i jen v hrnci. Taky jsem to tak dřív dělala. Rýži jsem nechala v hrnci zavařit a když začala bublat, stáhla jsem sporák na minimum, zaklapla pokličkou a nechala 15 minut. Poklička se nesmí v průběhu vaření odklápět. Pak jsem sporák vypla a nechala ještě dalších 10 minut zavřené a bylo to :)

Druhou podstatnou věcí je ochutit rýži. Používám na to rýžový ocet. Některé rýžové octy se prodávají už dochucené cukrem a solí a jen je do uvařené rýže nalijete. Já si ocet většinou ochucuju sama. Dávám tam právě již zmiňovaný cukr a sůl. Dám 3 polévkové lžíce rýžového octa, 1 čajovou lžičku cukru a 1 čajovou lžičku soli. Ocet dám spolu s cukrem a solí zahřát na sporák. Nesmí se vařit, jen rozpustit sůl a cukr. Potom ze sporáku sundám a nechám zchladnout.
Když zchladne i rýže, tento nálev do ní vliju a zamíchám. Teď už si stačí jen rozložit nori řasu, nepoužívám žádné speciální podložky a většinou ani rolovací podložku z bambusu. Vystačím si s obyčejným prkénkem a nebo kuchyňskou deskou. Na nori řasu nanesu rýži. Nanáším rukama namočenýma ve vodě a rýži roztlačím po řase. Ruce se vodou namáčí proto, aby se na ně rýže nelepila. Na rýži umístím vše, na co mám chuť. Moje nejoblíbenější kombinace je uzený losos, avokádo a okurka. Nyní jsem dala jen uzeného lososa a okurku. Potom si lehce navlhčím vodou zbytek nori řasy, kde není rýže a rolku jednoduše sroluju. Díky tomu, že je zbytek řasy navlhčený, krásně se přichytí na rolku a ta se nerozbaluje.
Rolku ještě potírám sezamovým olejem. Určitě vám doporučuju investovat do kvalitního sezamového oleje. Ten rozdíl je neskutečný! Používám korejský 100% sezamový olej, který je lisovaný za studena. Nanesu pár kapek na hotovou rolku a rozetřu. Teď už zbývá jen sushi rolku nakrájet a je to :) K sushi podávám sojovou omáčku a někdy i wasabi, podle chuti.
Takto připravené sushi doma vás vyjde o hodně levněji, než v restauraci a máte ho ještě k tomu i větší množství. I z 1 menšího hrnku rýže mi vyjde 4-5 rolek. Což je oběd minimálně pro 3 lidi a nebo pro 2 lidi na 2 dny. Ale sushi doporučuju jíst samozřejmě hned a čerstvé. Hlavně i kvůli uzenému lososu, ten by se měl sníst co nejdříve. Mám ráda i sushi se syrovým lososem. Ale vážně nevím, kde koupit kvalitního lososa, kterého bych mohla použít v syrovém stavu, takže používám tuto variantu s tím uzeným. Sushi je i tak výborné. Použít se dají i surimi tyčinky, ty také používám, hlavně když dělám sushi pro někoho, kdo nemá rád lososa. A nebo si můžete udělat sushi s uzeným lososem, okurkou, avokádem a mangem. Zkoušela jsem a je to výborná kombinace! :)
Pokud sushi milujete, stejně jako já, vůbec se toho nebojte. Je to rychlovka a není na tom co zkazit. I kdyby nevypadalo úžasně, stejně se to nakonec sní, no ne? Jestli sushi budete zkoušet, držím vám palce a přeju vám dobrou chuť :)
PŘIPRAVUJETE SI SUSHI I DOMA?
MÁTE VŮBEC SUSHI RÁDI? :)
Komentáře
Okomentovat
Děkuji a vážím si každého vašeho komentáře! :) Prosím, nevkládejte mi sem komentáře s odkazy. Komentáře s odkazy budou smazány. Děkuji za pochopení.