středa 24. dubna 2024

PAMPELIŠKOVÝ MED - SNADNO A RYCHLE



Krásnou středu vám všem! Dnes jsem tu po delší době s nějakým receptem, tak věřím, že budete mít radost. Ukážu vám, jak si dělám domácí pampeliškový med. Ano, není to med v pravém slova smyslu. Ale i tak mám jeho doslazující a dochucovací schopnost ráda. Moje mamka dělá pampeliškový med už dlouho a tak jsem se rozhodla, že ho taky vyzkouším a udělám si vlastní zásobu na několik zim. Jeho výroba je snadná, rychlá a levná. A výsledek stojí za mě určitě za to. Na výrobu pampeliškového medu jsem použila: cca 400 kusů pampeliškových květů, 2 litry vody, 2 a půl kg cukru krystal a 2 větší citrony. 

Pampeliškové květy jsem si natrhala na zahradě. Okolo zahrady nám nejezdí ani auta, což je velké plus. Jinak pampelišky doporučuju trhat v horských oblastech, kde je čisto. Někdo doporučuje pampeliškové květy umýt a někdo ne. Já je jemně propláchla pod vodou, abych odstranila případný hmyz. Opět někdo z květů odtrhává zelené stonkovité části a někdo ne. Jelikož je pampeliška celá jedlá, nechala jsem je tam. Myslím, že vůbec ničemu nevadí. Očištěné pampelišky jsem dala do dvou litrů vody, přidala jsem dva nakrájené citrony na kolečka a zavařila. Počkala jsem, až směs začne probublávat. Následně jsem ji nechala 15 minut jemně vařit. 

Posléze jsem odstavila ze sporáku a nechala zakrytou směs v hrnci louhovat do druhého dne. Zhruba po 20 hodinách louhování jsem směs přecedila přes bavlněnou plenu a vymačkala do posledního zbytku. Výslednou tekutinu jsem dala opět na sporák vařit. Přidala jsem dvě a půl kila cukru a zhruba hodinu a půl vařila. Směs postupně houstne a tmavne. Poté jsem vše nalila do čistých zavařovacích sklenic, nechala vychladnout, polepila cedulkami a uklidila do spíže :)

Z množství, které jsem napsala, mi vyšlo 12 sklenic. Většina menších, ale i pár velkých. Nemyslela jsem si, že medu bude tolik, ale byla jsem příjemně překvapena. Určitě mi dejte vědět, jestli pampeliškový med znáte a jestli vám chutná. A pokud máte nějaké další tipy, jak využít pampelišky, kterých je teď všude hojně, dejte mi vědět v komentářích. Těším se na vaše případné tipy a ráda vyzkouším! Mimochodem, můžete se podívat i na moje video, kde výrobu medu ukazuju a pokud mě na Youtube ještě nesledujete, určitě začněte, budu ráda. 





ZNÁTE PAMPELIŠKOVÝ MED?

NEBO DĚLÁTE Z PAMPELIŠEK NĚCO JINÉHO?

4 komentáře:

  1. Dělávali jsme pampeliškový med kdysi na chalupě, ale už je to spousta let. Teď si tam med spíš koupím klasický od bratrance, který je místní a má včely.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, my bereme medík přímo od včelaře, tchán totiž doma pro naší osobní spotřebu dělá medovou slivovici a jinak samozřejmě používáme med i do čaje. Přítele kolega je taky včelař, no máme rozhodně z čeho vybírat a obvykle doma tak 10 sklenic medu máme, med se totiž nekazí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář, dělají mi velkou radost. Ale prosím NEVKLÁDEJTE mi sem odkazy apod. Děkuji! :)